Cranio sacraal therapie: Zachte aanpak, groot effect

Stel je voor dat je elke ochtend wakker wordt met een stekende nekpijn. Je hebt alle mogelijke kussens geprobeerd, hebt verschillende pijnstillers geslikt, maar niets lijkt te helpen. Dit scenario is voor velen een dagelijkse realiteit, een terugkerend ongemak dat maar niet lijkt te verbeteren. Gelukkig is er een therapie die je hierbij kan helpen. 

Wat is cranio sacraal therapie?

Cranio sacraal therapie is een manuele behandelvorm die zachte lichaamsaanrakingen gebruikt om de natuurlijke zelfgenezing mechanismen van het lichaam te activeren.

Cranio sacraal therapie ontwikkelde zich vanuit de osteopathie in de VS in de eerste helft van de 20e eeuw. Het is gebaseerd op het werken met het craniosacraal ritme, dat zich manifesteert in de fijne pulsatie van het hersenvocht. Deze vloeistof beschermt, voedt en beweegt het zenuwstelsel – van de schedel (cranium) tot het heiligbeen. Het craniosacraal ritme is door het hele lichaam voelbaar via het bindweefsel. Het bindweefsel (fascia) wordt beschouwd als een informatieverwerkend systeem dat ons lichaam ondersteunt en beschermt en alle organen en vaten omhult. Artsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en therapeuten/masseurs kunnen kiezen voor craniosacraal therapie als aanvullende kwalificatie. De effectiviteit van cranio-sacraaltherapie is niet wetenschappelijk bewezen.

Aantal belangrijke punten

  • Cranio-sacraal therapie is gebaseerd op de kracht van het ruggenmergvocht.
  • Toepassingsgebieden zijn concentratieproblemen, psychosomatische klachten en chronische pijn.
  • Het kan op elke leeftijd worden toegepast.
  • De behandeling vindt meestal plaats in rugligging en de therapeut gebruikt manuele, energetische en verbale technieken.
  • De effectiviteit van cranio sacraal therapie is niet wetenschappelijk bewezen.

Cranio-sacraal therapie in een oogopslag

  • Soort: alternatieve medische behandeling
  • Beschrijving: Werken met het craniosacraal ritme
  • Indicaties: Psychosomatische klachten, pijn, preventie
  • Contra-indicaties: acute ontsteking, ernstig letsel, verhoogde intracraniële druk
  • Wetenschappelijke status: Effect niet duidelijk bewezen

Voordelen van craniosacraal therapie

De toepassingsgebieden variëren van pasgeboren baby’s tot ouderen. Cranio-sacraal therapie kan zowel preventief als therapeutisch gebruikt worden bij acute en chronische klachten.

Baby’s

  • Om de geboorte te verwerken, bijvoorbeeld na een tang-, zuignap- of keizersnede
  • Onrustige baby’s die zich moeilijk kunnen ontspannen – in de volksmond “huilbaby’s” genoemd
  • Ondersteunend bij de behandeling van scoliose, bekken- en beenafwijkingen

Zwangere vrouwen

  • Vanaf de 4e maand van de zwangerschap om zwangerschapsklachten te verlichten
  • Voor voorbereiding op de geboorte

Kinderen, adolescenten en volwassenen

  • Concentratieproblemen en leerproblemen
  • Hyperactiviteit bij kinderen
  • Achterstand in ontwikkeling
  • Kaakproblemen of ondersteuning bij tand aanpassingen
  • Na ongevallen en operaties
  • Chronische en acute pijn (sinusitis, plotseling gehoorverlies, oorsuizen, duizeligheid, migraine, nek- en spanningshoofdpijn, whiplash, val- en compressie trauma)
  • Musculoskeletale klachten (bijv. pijn in de wervelkolom, bekken of gewrichten)
  • Stressgerelateerde klachten, algemene vermoeidheid en uitputting en depressie
  • Psychosomatische klachten (bijv. hoofdpijn, spijsverteringsproblemen)
  • Preventief, om je eigen zelfgenezend vermogen te mobiliseren

Wat is het craniosacraal systeem?

Het craniosacrale systeem omhult en beschermt het hele zenuwstelsel. Het bestaat uit de drie hersenvliezen (dura mater, pia mater en arachnoid) en het hersenvocht (cerebrospinaal vocht). Een van de belangrijke functies van dit systeem is de productie, circulatie en absorptie van hersenvocht. Het vormt de fysiologische omgeving waarin de hersenen en het zenuwstelsel zich kunnen ontwikkelen, leven en functioneren.

Het craniosacrale systeem beïnvloedt de ontwikkeling, groei en werking van het centrale zenuwstelsel vanaf het moment van embryonale vorming tot aan de dood.

Het fasciale systeem (bindweefsel) vormt het verbindende element tussen het craniosacrale systeem en de perifere delen van het lichaam. Dit zijn de delen van het zenuwstelsel die buiten het centrale zenuwstelsel liggen, dat bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Verhoogde spanning in één regio van het lichaam wordt via het bindweefsel overgebracht naar aangrenzende regio’s. Deze spanning vermindert de beweeglijkheid van de gewrichten. Deze spanning vermindert de beweeglijkheid van de gewrichten, de circulatie van lichaamsvloeistoffen, de vrije stroom van energie en dus de vitale uitwisseling van informatie in het organisme.

Effect van craniosacraal therapie

Als er verhardingen of blokkades in het lichaam zijn, worden deze weerspiegeld in het craniosacrale systeem. Er zijn veel redenen voor blokkades en ze kunnen het gevolg zijn van verwondingen, valpartijen of verkeerde uitlijningen, van operaties en littekens of van emotionele stress. Cranio sacraal beoefenaars voelen blokkades en hoe spanningen het lichaam beïnvloeden. Met aandachtige aanraking en het gebruik van specifieke technieken kan de cliënt worden gestimuleerd en ondersteund in zijn zelf genezingsproces en kunnen spanningen worden losgelaten. De natuurlijke regeneratieve krachten van het lichaam worden geactiveerd en het genezingsproces wordt bevorderd.

Hoe lang wordt craniosacraal therapie gebruikt?

Het aantal sessies dat nodig is om succes te boeken varieert en is afhankelijk van de aard en omvang van de symptomen. Het is de bedoeling om de cliënt zorgvuldig en in zijn eigen tempo te begeleiden. Vaak is het al na 2 – 3 sessies mogelijk om merkbare verbeteringen te bereiken, in andere gevallen zijn meer behandelingen nodig.

Behandelingsprocedure

Aan het begin van een craniosacraal traject wordt een uitgebreide anamnese afgenomen. Er wordt gevraagd naar huidige klachten en persoonlijke zorgen worden besproken. De behandeling vindt plaats op een bank, meestal in rugligging. Dit is echter niet verplicht; voor zwangere vrouwen en kinderen vindt de sessie bijna altijd in een andere houding plaats. Kleding wordt aan gehouden, dus deze moet comfortabel zitten en niet beperkend zijn.

Cranio-Sacraal beoefenaars voelen de kwaliteit van de ritmische bewegingen aan en kunnen deze ondersteunen en harmoniseren met behulp van manuele, energetische en verbale technieken. Spanning, pijn of bewegingsbeperkingen kunnen worden verlicht, het immuunsysteem wordt versterkt en vitale functies worden gestabiliseerd. Chronische en acute klachten kunnen worden verlicht. Cranio-Sacraal therapie werkt aan de zelfregulatie van de mens.

Opgeleide craniosacraal beoefenaars werken holistisch en met grote zorgvuldigheid op fysiek, emotioneel en psychologisch niveau. Een respectvolle verbale begeleiding van de manuele behandeling ondersteunt het zelfbewustzijn en kan ook ruimte en ondersteuning bieden voor emotionele processen. Het lichaam wordt in zijn geheel geanalyseerd. Hiervoor legt de cranio sacraal behandelaar zijn handen op het lichaam van de cliënt en stemt zich af op het cranio sacrale ritme. Er worden speciale technieken gebruikt om het hoofd, de wervelkolom, de borstkas, het bekken, de armen en de benen afzonderlijk te behandelen. De behandeling duurt 50 tot 70 minuten; voor kinderen is het iets korter. Trek voldoende tijd uit voor een sessie om in de stemming te komen voor de behandeling en ook om deze in alle rust, eventueel in de natuur, te laten inwerken.

Helpt cranio sacraal therapie?

Contra-indicaties voor craniale therapie zijn verwondingen die een spoedbehandeling vereisen, acute ontstekingen en ernstige, open hoofdverwondingen. Cranio sacraal therapie mag ook niet worden toegepast bij verhoogde intracraniële druk, hoofd tumoren of ernstige vasculaire verkalking. Andere uitsluitingscriteria zijn ernstige psychische aandoeningen zoals psychoses, schizofrenie of borderline stoornissen. Het kan daarom niet altijd de beste directe hulp zijn voor een patiënt. Raadpleeg altijd een specialist of arts.

Cranio Sacraal Therapie: Kosten ziektekostenverzekering

De gemiddelde kosten van een therapiesessie zijn 60-90 euro voor volwassenen. Sommige cranio-sacraal therapeuten rekenen minder voor kinderen, de gemiddelde kosten liggen dan rond de 50 euro. Het is verstandig om vooraf bij je ziektekostenverzekering te informeren naar de polisvoorwaarden. Cranio-Sacraal therapie is een alternatieve therapievorm die vaak vergoed wordt wanneer je aanvullend verzekerd bent. Het kan voorkomen dat de zorgverzekeraar je slechts gedeeltelijk een cranio sacraal therapie vergoeding geeft.

0 Shares: